La Gomera – Spanskt arv i San Sebastian

Lilla San Sebastian är med sina 22 000 invånare huvudstad på La Gomera, och känns som en genuin spansk småstad. Hit ankommer färjorna och katamaranerna från Santa Cruz de la Palma och Los Cristianos, och härifrån utgår de få större vägar som finns på ön. Den lilla hamnen utgör ett populärt stopp för långseglare, som en sista möjlighet att bunkra upp innan långseglingen över Atlanten.

En annan resande av stora mått var Christofer Columbus, som vistades i San Sebastian innan han gav sig av för att upptäcka Amerika. Hans arv är närvarande överallt, i gatunamn som Avenida de Colón och i hans eget hus, Casa de Colón.

Det är tidig eftermiddag och hettan sänker sig över staden. Siesta-lugnet har infunnit sig. Några få badare njuter på den centrala lilla lava-stranden, och på uteserveringarna som ligger i skugga under träden sitter gubbarna och diskuterar högljutt. Mina patatas con mojo, kanariska potatis kokade i salt, ger välbehövlig energipåfyllning.

Fasaderna är vackra här, fulla av färg och sprickor som för att berätta sina historier om väder, vind och vardagsliv. De utgör en härlig kontrast mot de karga bergen i fonten. Bostadshus klättrar på sluttningarna och ramar in den lilla staden när man lyfter blicken. Här finns inga stora hotell, shoppingcenter eller höga skyskrapor. Däremot är vandringslederna välskyltade på stadens små gator, för vandrare som behöver en utandning från bergen. Havet och bergen är nära. Palmerna runt hamnen och strandpromenaden täta. I San Sebastián värnar man sitt La Gomera.